Поширано яйце в су вид.

ПОШИРАНО ЯЙЦЕ В СУ ВИД

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 71,1°С /159.9°F/.

ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 00:20 часа.

В интернет пространството се въртят много рецепти за поширане на яйце в су вид, като всички са с различни температурно-времеви модели. Ето някой от тях:

на 63.3°С – от 45 мин. до 1 час;

на 64°С – 1 час;

на 69°С – 25 мин.;

на 75°С – 13 мин.

и др. Изпробвах някой от тях, но резултата не ми допадна. Във водната баня на су вида бях сложил да се готвят коремчета от малки прасенца на 71,1°С и реших да пусна яйцето при тях на тази температура за 20 минути. Бях доволен от резултата, който реших да споделя с Вас.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

кокоши яйца – нормален размер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият су вид на 71,1°С /159.9°F/.
  2. Измийте яйцата според инструкцията от вашата haccp – система.
  3. Пуснете внимателно яйцата във водната баня на су вида.
  4. Гответе 00:20 часа на 71,1°С /159.9°F/.
  5. Охладете яйцата в ледена баня за да спрете процеса на готвене и сервирайте върху салата, стек или по Ваше усмотрение.

СЪВЕТ

Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, ако са извадени директно от хладилника не гарантирам този вид, който е показан на снимката, защото при яйцата дори и малка промяна в температурата оказва влияние на степента на коагулация на белтъка. Белтъците коагулират на 62-65оС, жълтъците – при 65-71оС, затова трябва да се намери точното време и точната температура за да се получи желаният от нас резултат. Друго важно нещо, което трябва да направите е да измиете добре яйцата. Често повтарям, че когато работите със су вид, независимо дали в къщи или в ресторант, трябва да спазвате много добра хигиена и да не се допуска кръстосано замърсяване на храната, която ще готвите на су вид. Инструкция за измиване на яйца в PDF формат може да видите ТУК. Ако по някаква причина този резултат, който съм показал не Ви допада – експериментирайте и намерете Вашите температурно-времеви модели.

После пробвах и други температурно-времеви модели и след експеримента бих си позволил да Ви препоръчам: 75°С – 13 мин.

Поширано яйце в су вид.
поставяне внимателно яйцето в топлата водна баня на су вида
Поширано яйце в су вид.
Поширано яйце в су вид.
Поширано яйце в су вид.
Поширано яйце в су вид. Разрязване на яйцето за да видим консистенцията на жълтъка.
Поширано яйце в су вид.
Поширано яйце в су вид. Жълтъка е течен, но личи, че минал топлинна обработка.
Поширано яйце в су вид.
Поширано яйце в су вид. За мен това е яйцето – отвън с оформен белтък, а отвътре с течен жълтък.

++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++

Вашият коментар