ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 83°С /181.4°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:00 час.
Потърсих в интернет рецепта за малини су вид, но все ми излизаше някаква песен на Малина и Азис. 🙂 Реших да експериментирам и да си направя сам рецепта за малиново кули в су вид. Резултата беше много добър и затова мога да я запиша като авторска рецепта.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 1 плик/
1 купичка пресни малини
4 с.л. кафява захар
1 ч.л. пресен лимонов сок
1 к.л. настъргана кора от лимон
2 с.л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид на 83°С /181.4°F/.
2. Почистете добре малините от листа и развалени, плесенясали плодове.
3. Сложете малините в плик и прибавете кафявата захар, водата, лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Вакуумирайте.
4. Гответе за 01:00 час на 83°С /181.4°F/.
5. След като таймерът изключи, охладете плика със сготвените малини в ледена баня.
6. Пасирайте и после прекарайте през сито полученото пюре за да отделите семките.
7. Вече имате едно прекрасно на вкус и цвят малиново кули, което може да добавяте към десерти или с него да съставяте нови такива.
СЪВЕТ
Предварително може да поръсите малините със захарта и да ги оставите за един ден в хладилника. Ако не разполагате в момента с кафява захар може да използвате и бяла кристална, а лимоновия сок може да замените с щипка лимонтозу. Ако сте с тип домашна вакуум машина, течността, която е в плика ще тръгна нагоре към вакуум помпата и малко преди да достигне машината натиснете бързо бутона за запечатване. Така ще предизвикате мигновено запечатване на плика и ще предотвратите навлизането на течност във вакуум помпата. Това няма да бъде 100% вакуум, но ще бъде достатъчен да изтегли въздуха от плика с малините. При топлинната обработка плодовете и зеленчуците отделят газ, който се събира в плика и го издига към повърхността на водата, затова Ви съветвам да затиснете плика с решетка или друга тежест за да не изплува. Препоръчвам Ви задължително да отделите семките, като прекарате през сито или цедка малиновото кули. Кулито е минало през термична обработка затова може да издържи в затворено бурканче до 5 дена в хладилник и да го ползвате при необходимост.
Внимание! Водата затоплена до 83°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!
+++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++