ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65°С /149°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 05:00 часа.
За разлика от пилешкото филе, което се готви 1 час, на бутчетата им е необходимо повече време за да достигнат степента на готовност. Аз изпробвах този температурно-времеви модел и понеже съм доволен от резултата, го споделям с Вас.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пилешки бутчета
едрокристална сол
прясно смлян черен пипер
зехтин
смес за намазване преди запичане:
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. олио
½ к.л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид на 65°С /149°F/.
2. Почистете бутчетата от останала перушина. Измийте ги със студена вода и подсушете добре с хартиени кърпи.
3. Овкусете ги със сол и прясно смлян черен пипер и ги сложете в плика. Прибавете зехтин и вакуумирайте.
4. Гответе 05:00 часа на 65°С /149°F/.
5. Направете си сместа за намазване като в купичка смесите червения пипер, солта и олиото. Разбъркайте добре.
6. След като таймерът на су вида изключи, извадете бутчетата от плика и ги наредете в тава.
7. Намажете ги с четка със сместа, която приготвихте. Печете 7 мин. в загрята фурна на 260°С. Сервирайте топли.
СЪВЕТ
Както вече съм споменавал аз съм привърженик на „чистият су вид“ т.е. с по-малко подправки за да може да се усети вкусът на продукта, който приготвяме. Другият вид го наричам „су вид гювеч“, където в плика са сложени десетина и повече подправки. От него винаги получавам киселини, особено ако се готви повече от 5 часа. 🙂 Та затова в тази рецепта съм овкусил пилешките бутчета само със сол, черен пипер и зехтин. За да добият по-добър вид, преди запичането намазвам бутчетата с традиционната смес от червен пипер, сол и олио. Освен във фурна може да ги запечете и на скара или BBQ, важното е да се получи характерната изпечена кожичка. Така ще бъдат меки и много сочни отвътре и запечени отвън.
Ако няма да ги консумирате веднага, задължително ги охладете в ледена баня и после така вакуумирани ги съхранявайте в хладилник до 1 седмица и във фризер до 1 година.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++