ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE

ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 60°С /140°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 432:00 часа (18 дни)

Ферментирал чесън като супер храна -такава идея осенява един ден южнокорейският кулинар Скот Ким. И след няколко годишни опита той получава своя продукт -с лека почти като желе текстура и плътност, която се топи в устата, точно като сушените плодове. Постига го със специален уред, в който чесънът престоява 30 дни далеч от влага и пряка слънчева светлина.

Какви са ползите от него?

Ферментиралият чесън е богат на пробиотици – това е главната полза от всеки процес на ферментация. Захарите се преобразуват в млечна киселина, a тя е истински балсам за чревната и стомашна флора. Така че в друг смисъл, ферментиралият чесън помага в борбата главно с бактериите и с инфекциите, които причиняват.

Във ферментиралия чесън се образува водороден прекис (пероксид). Нормално той се произвежда и в тялото – от неутрофилите, подвид левкоцити. Чисто химично съединение от водород и кислород, той е мощен дезинфектант, елемент от имунната система. С ферментиралия чесън получаваме допълнително количество. Вече не ни липсва толкова алицинът сякаш?

Антиоксидантната активност във ферментиралия чесън е по-голяма от тази в пресния. Публикуваното в изданието Journal of Agricultural and Food Chemistry изследване установява, че след консумация на ферментирал чесън антиоксидантите не само са повече, но и са далеч по-устойчиви от тези в суровия – т.е. действат по-дълго време. . А всички знаем каква е ролята на антиоксидантите за организма!

Бях опитвал черен чесън преди и като видях такава рецепта пригодена за су вид, естествено 🙂 веднага реших да я направя. Сега я споделям с Вас.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Глави стар чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид уред на 60°С /140°F/.

2. Почистете главите чесън от пръст или изгнили скилидки. Изрежете и изчистете добре брадата на чесновите глави.

3. Вакуумирайте.

4. Гответе за 432:00 часа (18 дни) на 60°С /140°F/.

5. След 18 дни извадете от плика и оставете на сухо и проветриво място.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Внимание това може да е опасно за Вашия су вид уред! Използвате на Ваша отговорност!

СЪВЕТ

Подчертавам, че правите тази рецепта на Ваша отговорност! Аз рискувах и експериментът излезе успешен. Това беше и тест за су вида „Diamond”, който продавам и той работи 432:00 часа (18 дни) без прекъсване, като го спирах и пусках на всеки 24 часа.

Вземете здрав стар чесън. Не взимайте пресен! Не взимайте такъв с покълнали скилидки! Не го мийте, а само го почистете от калта и брадата. Ако има развалени или наранени скилидки ги отстранете. Препоръчвам да вакуумирате първо в един и после в още един плик, за да предпазите от случайно навлизане на вода. Така чесънът ще остане сух. Пликовете са леки и ще плуват, затова си подгответе решетка и тежест за да ги затиснете. Уплътнете хубаво капака на ваната около су вида за да не се изпарява водата. Завийте с тъмна покривка ваната хем да запазите топлината, хем пликовете да са на тъмно (колкото е възможно). След 24 часа спрете и пуснете отново су вида, така ще имате представа най-добре колко време е минало. Чесънът е готов за консумация още след 10-тия ден. Тогава захарите са се преобразували в млечна киселина и той вече си е променил цвета в кафяв. Колкото повече стои, толкова по-тъмен ще става.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Внимание това може да е опасно за Вашия су вид уред! Използвате на Ваша отговорност!

ОЩЕ ЕДИН СЪВЕТ

Ако решите да си направите черен чесън без да рискувате да си изгорите су вида, Ви предлагам традиционния начин: Вземете няколко буркана с винтови капачки, изчистете чесъна по горния описан начин, сложете го в бурканите и завийте плътно капачките, нагласете си фурната да поддържа 60°С, сложете бурканите във фурната и поддържайте тази температура 30 дни.

..изберете здрави и сухи глави.
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE
…почистете от кал и изрежете брадата.
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE
..вакуумирайте два пъти, за да се застраховате от навлизането на вода.
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE
Моят су вид „Diamond“ издържа теста – 18 дена непрекъсната работа. (изпълнявате рецептата на ваша отговорност).
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE
…пликовете са леки и плуват, за това трябва да ги затиснете с тежест.
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE
…след 18 дена.
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE
след 18 дена чесънът е видимо изсъхнал.
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE
…оставете ги на сухо и проветриво място.
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE
след 18 дни, цвета преминава от кафяво в черно.
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE
ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE

1 thought on “ЧЕРЕН ЧЕСЪН SOUS VIDE”

 1. Здравейте!
  Друга възможност за приготвяне на ЧЕРЕН ЧЕСЪН, ако ви достраши да използвате вашия СуВид стик за толкова дълги време е приготвянето му в слоу кукър. На степен „претопляне“, температурата на уреда е около 60* градуса /в зависимост от марката/ и се поддържа постоянна, за дълго време /поради дебелостенния керамичен съд на уреда/. Аз пробвах и се получи добре, но отне 22 дни.
  Поздрави

Вашият коментар