ЗАКУСКАТА НА КАЛМАРА

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 60.°C /140°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:00 часа.

Не е трудно да се сети човек, че калмарите са месоядни и ядат различни морски обитатели в средата където живеят. Те имат 8 къси и 2 по-дълги пипала, всички с вендузи по тях, като при някой видове се превръщат в куки. Те са бързи ловци хващат малки рибки, миди, скариди, а когато няма много храна, ядат планктон и по-малките свои събратя. Всъщност и ние ядем рибки, миди, скариди и калмари, затова реших да напълня калмари туби с това, което те са яли приживе. Кръстих рецептата „Закуската на калмара”, но тя става за наш обяд или вечеря с близки приятели, които обичат морска храна. Естествено ще я приготвим в Sous Vide, където калмарите стават много вкусни, много меки и сочни.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 бр. калмари туби

100 гр. коктейлни скариди

2 бр. миди „Сен жак”

6 бр. маслини

2 с.л. арабски кус кус

2 бр. кисели краставички

2х10 гр. масло

2 с.л. зехтин

 сол, олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият Су Вид уред на 60°C /140°F/.

2. Почистете калмарите от ципи и твърди образувания ако има такива, измийте ги със студена вода и ги подсушете. Нарежете маслините и киселите краставички на ситно.

3. В купичка сложете кус куса, 1/4 ч.л.сол, 10 гр. от маслото и залейте с 40 мл. вряла вода. Покрийте с похлупак и оставете кус куса да набъбне.

4. В загрят намазнен тиган запечете мидите Сен жак от двете страни. След като поизстинат ги нарежете на кубчета.

5. Запържете скаридите в тиган докато се свият и получат лек загар. Махнете от огъня, изсипете в купа, прибавете останалото масло, мидите, маслините, краставичките и готовия кус кус., посолете, разбъркайте добре и оставете плънката лек да се охлади.

6. Напълнете калмарите с плънката, като накрая ги забодете с клечка за зъби за да не излезе плънката при готвенето.

7. Сложете ги в плик и прибавете 2 с.л. от  зехтина. Вакуумирайте.

8. Гответе за 01:00 часа на 60°C /140°F/.

9. След като таймерът на Су Вида изключи, отворете плика и изхвърлете отделилата се течност. Попийте с хартиена кърпа калмарите и бързо ги запечете на скара или грил тиган за да добият повече вкус и аромат. Сервирайте отделно с прясна салата от листни зеленчуци..

СЪВЕТ

 Тази рецепта съм я правил с калмари туби U/5, ако я правите с U/10 тогава може да увеличите времето с 30 мин.

Необходимите продукти

Вашият коментар