аспержи

АСПЕРЖИ В АРОМАТНО МАСЛО

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85°С /185°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:15 ч.

Ако имате лошо настроение яжте аспержи! Те са сериозен източник на триптофан, който е основа за производство на серотонин и имат високи нива на фолиева киселина, които засилват неговия ефект. А ако искате да ядете перфектни аспержи, тогава ги пригответе във вакуум в су вид.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 връзка пресни аспержи,

50 гр. Масло,

¼ ч.л. сол,

50 гр. Масло от трюфел, (олио от трюфел или пресен трюфел- по желание)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашия су вид на 85°С /185°F/.

2. Подгответе аспержите. Отчупете долната част, а ако са по-стари ги обелете.

3. В плик за вакуумиране сложете аспержите заедно с обелките и отчупените краища на стеблото, посолете ги и прибавете маслото, маслото от трюфел и вакуумирайте.

4. Гответе за време от 00:15 ч. (15 минути) на 85°С /185°F/.

5. Сервирайте аспержите веднага, гарнирани отгоре с яйце или поляти със сос холандез. Ако няма да се консумират непосредствено, тогава ги охладете в ледена баня и съхранявайте до 3 дена в хладилник без да отваряте плика.

СЪВЕТ

Когато купувате аспержи избирайте твърди, гладки с гланц и затворени пъпки. На по-старите и по-големи аспержи стеблата започват да се уплътняват. С кухненска белачка за зеленчуци ги обелете, като започнете от пъпките към основата. Много аромат се съдържа в обелките и за да не го изгубим, слагаме и обелките да се готвят заедно в плика с аспержи. След готвенето ги отделяме и изхвърляме. Вместо трюфел олио опитайте да придадете друг аромат с поставянето в плика на билки или друг вид ароматно олио – например сусамено. Така аспержите ще придобият силно изразен азиатски вкус.

Аспержите са леки, а и от температурата при готвенето отделят газ, който може да изкара плика на повърхността на водната баня. Затова поглежайте от време на време дали плика не е изплувал и ако е така прикрепете към него някаква тежест, за да го държи потопен изцяло във водата.

връзка аспержи
Връзката аспержи обикновено съдържа 12 бр.

 

аспержи вакуум
Вакуумиране.

 

Аспержи с холандез
Аспержи с холандез.

 

=====================================================================

Вашият коментар