ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 62°C /143,6°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.
SousVide.bg с нова категория „Рецепти от приятели“!
Продължаваме с моите приятели от близо и далеч. Той от 11 години е готвач в град Пафос в Кипър. Предимно готви средиземноморска кухня, но понякога със су вида придава френски акцент на своите ястия, за радост на интернационалната клиентела на ресторанта.
Представям Ви моят приятел с неговото ястие от патешки гърди и портокалов сос, шеф Иван Кочев.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 бр. патешки гърди
сол, черен пипер, чесън на прах
200 мл. пресен портокалов сок
20 мл. портокалов ликьор
портокалови кори (нарязани на ситно)
10 гр. нишесте
за гарнитура:
пюре от картофи
сотирани броколи и карфиол
ленти от морков и тиквичка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Почистваме патешките гърди от ципите и с остър нож набраздяваме кожата на ромбоиди.
2. Овкусяваме със сол, черен пипер и чесън на прах.
3. Вакуумираме и готвим при температура 62°C /143,6°F/ за 2 часа.
4. След като уредът изключи, изваждаме патешкото от плика, подсушаваме го с чиста кърпа и го довършваме на тиган до получаване на златиста коричка от страната на кожата и после за кратко от другата страна.
5. За портокаловият сос поставяме в касерола 200 милилитра портокалов сок, 20 мл. портокалов ликьор и нарязани на ситно портокалови кори. Редуцираме на половина, подправяме със сол и черен пипер и сгъстяваме с малко нишесте.
6. Гарнираме с пюре от картофи, бланширани и сортирани в масло броколи и карфиол, ленти от морков и тиквички. Поливаме с готовия портокалов сос.