ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 57°C /134.6°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:55 часа.
Този път в „Рецепти от приятели“ще направим нещо по-различно. Рецептата ще е от мен, но ще Ви представя човека, който с много усет е подбрал едни невероятни миксове от подправки за всякакви продукти и ги е нарекъл „Подправките на живота“. С нея имаме общи неща – и двамата сме лични готвачи, искаме да информираме и да улесним хората да готвят вкусни неща, нашата таргет аудитория са предимно хоби-готвачите, обичаме да експериментираме и да ни се получава, обичаме да правим десерти… Имаме много допирни точки, но до сега не сме готвили заедно, надявам се, че и това ще стане. Време е да Ви представя моята добра приятелка шеф Деси Славчева и нейните миксове от подправки, които използвам.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 1 порция/
1бр. шайба от сомче
1 к.л. Микс подправки за риба “Наслука” на SOgood
едрокристална сол
прясно смлян черен пипер
1 с.л. зехтин
1 стрък прясна мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашия су вид уред на 57°C /134.6°F/.
2. Измийте рибата с течаща вода и подсушете добре с хартиени кърпи.
3. Овкусете със сол, прясно смлян черен пипер и Микса от подправки за риба “Наслука” на SOgood.
4. Сложете в плик, прибавете зехтина, ментата и вакуумирайте.
5. Гответе за 00:55 часа на 57°C /134.6°F/.
6. След като таймерът на су вида изключи, извадете внимателно рибата от плика и и направете вторична топлинна обработка, след това сервирайте.
СЪВЕТ
Когато не се налага предпочитам да готвя рибата с костите, а не задължително всеки път да я филетирам. Така и от сомчето си харесах една шайба, с която реших да направя предястие. Използвах отново Микса от подправки за риба “Наслука” на SOgood.
Представения температурно-времеви модел се отнася за риби и с дебелина филето 15-20 мм.
Според таблицата на Дъглас Болдуин тази риба не е пастьоризирана, затова Ви препоръчвам да има задължителна вторична топлинна обработка и да се консумира непосредствено след приготвянето и. Ако решите да я оставите за по-късно приготвяне и сервиране, тогава трябва да я готвите на 65°С, а не на 57°C. Освен с горелката, също може да я запечете за 5 минути на силно загрята фурна. И понеже в тази рецепта използваме по-ниски температури на готвене, искам отново да Ви напомня едно основно правило за безопасност: Внимание! Не приготвяйте храна при температура по-ниска от 52 градуса за повече от 4 часа, защото съществува риск от ботулизъм!