ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65°С/149°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:00 час.
След като харесах рецептата за балотини от Давид Скоко, който я направи по традиционен начин, си рекох „..това ще стане и на су вид..“ Веднага промених температурата и времето, като направих модел за нискотемпературно приготвяне на балотините. Изпробвах ястието върху едни германци – гости на шефа, които останаха силно впечатлени от мекотата и сочността на пилешкото месо и оставиха празни чинии, което за мен е показателно, че съм успял с рецептата, която предоставям и на Вас.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
(за 1 порция)
1 бр. пилешко филе
2 бр. слайс прошуто
50 гр. бейби спанак
2 с.л. зехтин
½ к.л. едрокристална сол
½ к.л. черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 65°С/149°F/.
2. Сотирайте бейби спанака и го оставете настрани за да изстине.
3. Измийте пилешкото филе със студена вода и го подсушете добре с хартиени кърпи. Изчистете го от ципи, жили и хрущяли ако има останали такива. Разрежете го на две, но не до края. Изрежете острия връх и срещуположните на него части, така че да се получи относително добре оформено парче. Покрийте го с фолио и леко го начукайте, като гледате да не го прекъснете.
4. Поставете го върху лист домакински стреч фолио. Овкусете го със сол и черен пипер, поставете сотирания спанак и върху него прошутото. Дигнете четирите краища на фолиото и завийте на балотин. Стегнете с кухненски канап.
5. Гответе за 01:00 часа на 65°С/149°F/.
6. След като таймерът на су вида изключи, с щипка извадете балотина от водната баня. Премахнете фолиото и отделилата се течност при готвенето. Запечатайте балотина на силно загрят тиган и сервирайте с предпочитани сос и гарнитура.
СЪВЕТ
От Вас зависи колко ще са големи балотините, може да ги направите един по-голям (както аз направих) или два по-малки. Количеството на спанака може също да се променя в зависимост от това каква плънка искате – по-малка, или по-голяма. Ако не разполагате с прошуто може да го замените с бекон.