Яйца по панагюрски в Sous Vide

ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ ПРИГОТВЕНИ В SOUS VIDE

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 75°С /167°F/.

ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 00:13 часа.

Тази ми беше яйчена седмица. Правих различни ястия с включено яйце на су вид. И за да приключа така наречената „яйчена неделя“, Ви предлагам Яйца по панагюрски приготвени в Sous Vide. Този метод на приготвяне го препоръчвам на тези, на които поширането не им се отдава. 🙂 Тук всичко е лесно и резултата винаги е един и същ – перфектното яйце.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

(за 1 порция)

2 бр. яйца

100 гр. кисело мяко

40 гр. сирене

30 гр. краве масло

1-2 гр. червен пипер

1 бр. скилидка чесън

нарязан магданоз за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид уред на 75°С /167°F/.

2. Измийте добре яйцата ако има някакви органични остатъци по черупките.

3. След като су вида достигне до необходимата температура сложете яйцата във водната наня на су вида за 13 минути на 75°С /167°F/.

4 . През това време докато яйцата се готвят, смачкайте скилидката чесън, натрошете сиренето и ги смесете с млякото. Изсипете го в подходяща чиния.

5. След като таймерът на су вида изключи, извадете яйцата и ги охладете в ледена баня, за да спрете процеса на готвене.

6. В тиганче разтопете маслото, прибавете червения пипер за да направите запръжката.

7. Счупете яйцата и внимателно ги изсипете от черупките върху млякото в чинията. Отгоре полейте със запържения в масло червен пипер и поръсете с магданоз.

СЪВЕТ

Естествено за предпочитане е яйцата да са пресни. Пресните яйца потъват бързо във водата и стоят на дъното, а старите изплуват или стоят по средата с дупето нагоре. Това се получава, защото при продължителни стоене водата в яйцето се изпарява през черупката и мястото се заема от въздух. Другата разлика, е че при по-старите яйца протеиновите вериги се разпадат, така че белтъкът и жълтъкът не са свързани така силно и яйцето се разпада (разпльоква).

Ако обичате още по-рохки яйца, може да намалите времето с 1-2 минути, но според мен за това ястие така сварените на този температурно-времеви модел са добри. Ако сиренето Ви е солено не добавяйте сол в млякото. Ледената баня се препоръчва за да спрете процеса на готвене на яйцата. Ако ще ги консумирате веднага нека да останат 1-2 мин. леда, и 10 мин. ако ще ги влагате в ястие по-късно. Количеството на запръжката с червения пипер е относително. Аз ги обичам с повече запържено масло с черв. пипер и затова ще познаете на снимката коя бе моята чиния. Другата чиния беше поръчка с малко червен пипер, но пък лютив. Разни хора, разни чинии. 😉

Яйца по панагюрски в Sous Vide
Яйца по панагюрски в Sous Vide
Продукти
Яйца по панагюрски в Sous Vide
Яйца по панагюрски в Sous Vide
Температурно-времеви модел на готвене
Яйца по панагюрски в Sous Vide
Яйца по панагюрски в Sous Vide
Обичам ги с повечко масло и червен пипер 🙂
Яйца по панагюрски в Sous Vide
Яйца по панагюрски в Sous Vide
Някой ги обичат с по-малко запръжка от червен пипер.

Вашият коментар