ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65°С/149°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 07:00 часа.
Печеното пиле си остава класика в жанра. Едни харесват крилата, други предпочитат бутчетата, а трети филето. Ако бързате и нямате време да си го приготвите сами, минавате през някоя търговска верига и вечерята Ви е готова. С тази рецепта ние търсим не бързото приготвяне на пилето, а различният вкус, сочното и меко месо, което се получава след готвенето във водната баня на Су вида.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 бр. пиле /около 1.200 кг./
1 ч.л. едрокристална сол
1 к.л. прясно смлян черен пипер
3 с.л. зехтин
1 бр. звезден анасон
1 пръчка канела
1 клонче розмарин
смес за намазване преди запичане:
1 ч.л. червен пипер
4 с.л. олио
½ к.л. сол
½ к.л. чесън на прах
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 65°С/149°F/.
2. С ножица за кости срежете пилето през гърба плътно до гръбнака.
3. Измийте пилето със студена вода и го подсушете добре. Овкусете го с прясно смлян черен пипер и сол.
4. Сложете го в плик и прибавете зехтина, звездния анасон, канелата и розмарина. Вакуумирайте.
5. Гответе 07:00 часа на 65°С/149°F/.
6. Когато таймерът на су вида изключи, извадете пилето от плика и го подсушете добре с хартиени кърпи.
7. В малък съд изсипете продуктите от сместа за намазване и ги разбъркайте за да се смесят добре. Поставете пилето в тавичка и с четка го намажете с получената смес. Печете за 10 минути в силно загрята фурна за да се получи хрупкава коричка.
СЪВЕТ
Разрежете пилето на две през гърба, за да не остане голямо количество въздух в плика при вакуумирането. Внимавайте с острите кости, които са останали след разрязването да не пробият плика. С добавянето на звездния анасон и канелата искам да предам азиатски вкус на пилето, но ако не Ви допадат като подправки – не ги слагайте. Не гответе за по-малко от 7 часа, защото бутчетата ще останат жилави. Вместо във фурна може да запечете готовото пиле на силно загрята скара или на BBQ за да придобие характерен аромат и вкус.








+++++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++