ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 82.2°С /180°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 2 x 00:03 часа.
Винаги съм си мислил, че да се направи маскарпоне в домашни условия е почти невъзможно, докато не открих тази рецепта и то пригодена за sous vide. Получи се фино, меко и копринено гладко домашно маскарпоне.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 л. сметана
30 мл. лимонов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 82.2°С /180°F/.
2. Изсипете сметаната в голям плик и не вакуумирайте, а този път ще използвате метода на Архимед за водоизместимост.
3. Сложете плика със сметаната в хладната водна баня на су вида и нека температурата на водата и на сметаната се повишават заедно.
4. След като достигнат зададената температура от 82.2°С /180°F/, настройте таймерът на су вида на 3 минути.
5. След като минат трите минути, отворете плика и добавете лимоновия сок. Разбъркайте сметаната. Върнете обратно плика във водната баня и настройте таймерът на още 3 минути.
6. След като минат и вторите три минути извадете плика и го оставете да се охлади на стайна температура.
7. Изсипете вече охладения крем за маскарпоне във филтър, тензух или друга чиста кърпа. Оставете в хладилник за през нощта да се отцеди суроватката.
8. Имате чудесно домашно маскарпоне.
СЪВЕТ
Желателно е да се използва истинска непастьоризирана сметана, но аз намерих такава, затова ползвах сметана от картонена кутия. 🙂 По този повод увеличих лимоновия сок почти двойно, като го направих 30 мл. Ползвайте прясно изцеден лимонов сок. За метода на Архимед и друг път сме говорили, но ще го припомня накратко: без да запечатвате или вакуумирате плика със сметаната го потапяте бавно във водата . Водата обгръща плика със сметаната от всички страни и избутва въздухът нагоре към отворения край на плика. След като сметаната е потопена изцяло във водата, с щипка закрепвате горния край на плика към едната стена на ваната на су вида. Така чрез изблъскване на въздуха се получава вакуум макар и с отворен край на плика. Много е важно да оставите температурата на водата и на сметаната да се повишават заедно до достигане на 82.2°С /180°F/. За прецеждане ползвайте по-плътна кърпа или сгънете тензуха на няколко пласта. Задължително оставете една нощ в хладилника за да се отцеди хубаво. Вашето маскарпоне няма да бъде така твърдо, като това в което продават в магазина, но ще бъде вкусно, копринено и гладко.