ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85°С /185°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.
Класическата рецепта за пълнените ябълки е да се изпекат с кората във фурна, но тогава те губят формата си, смачкват се и остават почти на половина. Предлагам Ви една рецепта където те абсолютно запазват първоначалната си форма и целостта си, много са сочни, но с по-твърда и приятна консистенция, може да ги съхранявате по-дълго в хладилника без да се притеснявате, че ще изсъхнат….И ако Ви изненадат гости – имате готов десерт..:)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
10 бр. средно големи ябълки
30 гр. масло
20 гр. кафява захар
1 к.л. канела
40 гр. сушени кайсии
10 гр. захаросан джинджифил
10 гр. червена боровинка
30 гр. стафиди
30 гр. сушено манго
20 гр. сушени смокини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 85°С /185°F/.
2. Нарежете на ситни кубчета сушените плодове. Измийте ги няколко пъти и ги накиснете във вода за да омекнат докато приготвите ябълките.
3. Измийте ябълките с течаща вода. С уред (сонда) за премахване на сърцевината обработете ябълките, като не ги пробивате до края, а оставате дъното цяло, за да не изпадне плънката. А с лъжица за издълбаване и декориране, разширете по средата направения отвор за да събере повече плънка.
4. Отцедете водата от накиснатите плодове. Прибавете маслото, захарта и канелата. Разбъркайте добре всичките продукти.
5. С белачка обелете кората на ябълките и с лъжичка ги напълнете със сместа от плодовете.
6. Сложете ги в плик и вакуумирайте.
7. Гответе за 02:00 часа на 85°С /185°F/.
8. Когато таймерът изключи сервирайте веднага топлите ябълки, или ако не – то тогава ги охладете в ледена баня за да спрете процеса на готвене и съхранявайте в хладилник.
СЪВЕТ
Постарайте се да изберете еднакви по големина ябълки. Може да сложите такива изсушени плодове, каквито Вие харесвате. За предпочитане е първо да нарежете сухите плодове и тогава да ги накиснете, а не обратното, защото ще се разлигавят и по-трудно ще ги нарежете на еднакви кубчета. Може да прибавите и малко коняк към накиснатите плодове, за да се ароматизират. Препоръчвам Ви първо да издълбаете и после да обелите ябълките. Маслото е добре да бъде на стайна температура, за да може да се разбърка с плодовете, или ако не – го затоплете. Преди вакуумирането може да прибавите по 1 с.л. мед в плика, за обогатяване на вкуса. Имайте предвид, че пликовете с ябълките може да плуват на повърхността, затова си пригответе решетка и тежест за да ги затиснете и оставите във водната баня на су вида.
Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на пликчетата от водната баня на су вида!